Soorten hulpmiddelen

Er zijn veel verschillende soorten hulpmiddelen. Hieronder treft u een overzicht aan.

Handloep
Een handloep kan in bijna elke sterkte gemaakt worden. De sterkte van de loep bepaalt hoeveel keer de loep de letters vergroot; dit is de zogenaamde ‘vergrotingsfactor’. Handloepen voor slechtzienden hebben een hogere vergrotingsfactor en een betere kwaliteit dan gewone handloepen. Veel handloepen voor slechtzienden zijn voorzien van een ingebouwde verlichting (zie Figuur 1).
Statief loeplamp
Met dit hulpmiddel zijn beide handen vrij doordat de loep op een verrijdbaar statief staat of om de tafelrand is geklemd. Hierdoor is dit hulpmiddel geschikt voor schrijven en het uitoefenen van hobby’s. Ook dit hulpmiddel is uitgerust met verlichting (zie Figuur 2).
Speciale taakverlichting
Om beter te kunnen zien is een goede verlichting erg belangrijk. In sommige gevallen is het zo dat door de verlichting te verbeteren, het gebruik van een loep of een ander hulpmiddel kan worden uitgesteld.
Bril met loepglazen
Een bril met loepglazen is een bril met daarin de lens van een handloep. Op dezelfde manier treedt er dan vergroting op, maar de patiënt hoeft dan geen loep meer vast te houden. De patiënt dient de tekst dichterbij de ogen te houden dan bij een normale bril.
Telescoop-loepbril
Telescoop-loepbrillen zijn brillen waarbij miniatuurtelescopen op de bril zijn gemonteerd (zie Figuur 3). De telescoopsystemen zorgen voor de vergroting. De telescoop-loepbril kan gebruikt worden voor lezen, schrijven, televisiekijken of veraf zien. Tevens zijn er specifieke loepbrillen ontwikkeld voor andere activiteiten zoals theaterbezoek, sportvissen, pc-gebruik.
Beeldschermloep
Een beeldschermloep is een elektronisch vergrootapparaat. Bij een beeldschermloep wordt de tekst die men wil lezen onder het toestel gelegd (zie Figuur 4). Deze tekst wordt vervolgens vergroot geprojecteerd op een beeldscherm. Het is ook mogelijk om het contrast te verhogen, bijvoorbeeld door het apparaat zó in te stellen dat er witte letters op een zwarte achtergrond worden afgebeeld.
Spectraal filterglazen
Dit hulpmiddel is geschikt bij overgevoeligheid voor licht, iets waar veel slechtzienden last van hebben. Spectraal filterglazen zijn een soort zonnebrilglazen met een bijzondere oranje of geeloranje tint (zie Figuur 5). Deze glazen verminderen lichthinder zonder dat het contrast teveel afneemt, wat bij een gewone zonnebril wel het geval is. Sommige slechtzienden ervaren zelfs dat het contrast verbetert.
Voorleesapparatuur
Wanneer met vergrotende visuele hulpmiddelen niet meer gelezen kan worden, kan een voorleesapparaat of daisyspeler (zie Figuur 6) uitkomst bieden. Bij diverse (online) bibliotheken kunnen speciaal cd-roms gehuurd worden. Meer informatie vindt u hier.

Hoe maak ik een keuze voor een visueel hulpmiddel

Handloep
Figuur 1. Handloep

Statief loeplamp
Figuur 2. Statief loeplamp

Telescoop-loepbril
Figuur 3. Telescoop-loepbril

Beeldschermloep
Figuur 4. Beeldschermloep

Filterbrillen
Figuur 5. Filterbrillen

 
Daisyspeler
Figuur 6. Daisyspeler