Behandelingsmethode

Monofocale implantlenzen

De operatie met standaardlens
De operatie met de standaardlens wordt onder plaatselijke verdoving in dagbehandeling uitgevoerd. Bij de operatie verwijderd de oogarts de lens uit het oog met behulp van phaco-emulsificatie en vervangt deze door een kunstlensje (zie Figuur 3). De oogarts opereert altijd maar één oog per operatie. De operatie gebeurt poliklinisch; dit betekent dat de patiënt na de operatie direct weer naar huis kan. De totale ingreep duurt minder dan een uur.
De operatie met de torische lens
Voordat de operatie wordt uitgevoerd, moet de oogarts eerst met diverse oogmetingen de (cilinder)sterkte van de te implanteren lens vaststellen. Ook zal hij met u bespreken wat het zien met een torische kunstlens inhoudt. Door een nauwkeurige berekening wordt het mogelijk om zonder bril op afstand scherp te zien. Omdat de metingen een kleine afwijking kunnen vertonen, kan het voorkomen dat men niet precies op de gewenste sterkte uitkomt. In dat geval is er toch een bril met een geringe sterkte nodig voor het zien in de verte. De operatie begint met het markeren van het oog om te bepalen op welke as de lens moet worden geïmplanteerd. Dit gebeurt twee keer. Eén keer zittend, één keer liggend. Door te gaan liggen of door de verdoving kan het oog iets draaien. Dit kan door deze dubbele meting dan opgespoord en gecorrigeerd worden
NB: De operatie met een torische lens is dezelfde als die met een standaardlens

multifocale implantlenzen

Artisan /Artiflex  lens
Het oog wordt verdoofd met een druppelverdoving op injectie.
Eerst wordt er een klein sneetje in het hoornvlies gemaakt. Deze lens wordt door deze kleine opening vlak achter het hoornvlies in het oog geplaatst. De lens heeft aan de uiteinden twee kleine klemmetjes, waarmee de lens aan de iris wordt vastgemaakt.
Daarna wordt het sneetje gehecht (bij Artiflex® lenzen is dit niet nodig).
ReSTOR lens
Bij de operatie verwijderd de oogarts de lens uit het oog met behulp van phaco-emulsificatie en vervangt deze door een kunstlensje. De oogarts opereert altijd maar één oog per operatie. De operatie gebeurt poliklinisch; dit betekent dat de patiënt na de operatie direct weer naar huis kan. De totale ingreep duurt minder dan een uur.
Risico’s, Nazorg, controle en kosten bij bijzondere implantlenzen

plaatsen van kunstlens Figuur 3. De kunstlens wordt geplaatst