Oogdruppels

 
Het toedienen van oogdruppels of oogzalf moet op een goede manier gebeuren om een zo goed mogelijk resultaat van de behandeling te verkrijgen. Hieronder staat stap voor stap beschreven hoe ogen gedruppeld of gezalfd dienen te worden.

Vóór het oogdruppelen:
Lees altijd de bijsluiter goed door voordat u de oogdruppels of oogzalf gebruikt. Bij uw apotheek zijn groot-letter-bijsluiters verkrijgbaar. De bijsluiter geeft onder andere informatie over eventuele bijwerkingen, de dosering en bewaarvoorschriften van de druppels. Volg bij het gebruik altijd het advies van uw oogarts.

Als u meerdere soorten oogmedicijnen moet toedienen dan maakt het meestal niet uit welke druppel u het eerste gebruikt. Denk er wel aan dat u niet meer dan één oogdruppel tegelijkertijd geeft en wacht minimaal 5 minuten tussen de verschillende medicijnen voor het oog. Zo kan de druppel goed inwerken en loopt u niet het risico dat u de eerste druppel wegspoelt met de tweede druppel. Als u zalf en druppels gebruikt, dien de zalf altijd als laatste toe.

Het oogdruppelen:

 1. Was uw handen met water en zeep voordat u de oogdruppels of oogzalf toedient. Hiermee verkleint u de kans dat u een infectie krijgt of dat de oogmedicatie besmet raakt.
 2. Begin met het hoofd iets naar achteren te buigen. Kijk vervolgens naar het plafond met beide ogen open (zie Figuur 1).
 3. Trek het onderooglid naar beneden met uw wijsvinger zodat er ruimte ontstaat tussen de binnenzijde van het onderooglid en de oogbol (zie Figuur 2).
 4. Houdt in de andere hand het flesje of de tube met de oogmedicatie. Om beter te kunnen mikken, kunt u deze hand afsteunen op het voorhoofd of op de hand die het ooglid omlaag trekt.
 5. Knijp rustig in het flesje zodat er een oogdruppel in het kuiltje tussen de binnenzijde van het onderooglid en de oogbol valt. Eén druppel is ruim voldoende (zie Figuur 3). Als u twijfelt of de druppel het oog wel heeft bereikt,
  dien voor alle zekerheid dan nog een druppel toe. Wanneer u oogzalf toedient, is een halve centimeter genoeg.
 6. Probeer de oogbol niet te raken met de tip van het flesje of de tube.
 7. Laat het onderooglid los en houdt uw oog gesloten voor minimaal 1 minuut. Hiermee voorkomt u dat de druppel snel wordt weggespoeld door teveel te knipperen en krijgen de medicijnen een maximaal effect.
 8. U kunt uw wijsvinger voorzichtig vlak naast de neus tegen de binnenste ooghoek drukken. Hierdoor voorkomt u dat het medicijn direct door het traanafvoersysteem wordt afgevoerd. De hoeveelheid van het medicijn dat het oog binnendringt, wordt hiermee vergroot en tegelijkertijd wordt er minder medicijn via de neus in het bloed opgenomen waardoor de kans op bijwerkingen kleiner is.
 9. Sluit het flesje goed af en bewaar deze volgens het voorschrift op de bijsluiter

Als het oogdruppelen problemen geeft kan een oogdruppelhulpmiddel uitkomst bieden.

Figuur 1 oogdruppelen
Figuur 2 oogdruppelen
Figuur 3 oogdruppelen