Multifocale implantlenzen

Multifocale implantlenzen bestaan uit een leesgedeelte en een vertegedeelte in één lens. Het inplanteren van een multifocale lens is mogelijk, ook wanneer er nog geen staar aanwezig is. Wanneer de eigen lenzen zijn vervangen door multifocale implantlenzen, kan staar niet meer ontstaan. Er kan na implantatie veraf en dichtbij scherp gezien worden zonder bril of lenzen. Ook kunnen er in de toekomst geen sterkteveranderingen meer optreden.

Het is dus een blijvende oplossing voor de rest van het leven. De behandeling is ook mogelijk als de patiënt in het verleden een ooglaserbehandeling heeft gehad.

Goed om te realiseren is dat de tussenafstanden (computer, bladmuziek, dashboard) iets minder gecorrigeerd worden, maar doorgaans is hierbij het zicht wel voldoende. Laat u door uw oogarts goed voorlichten over eventuele neveneffecten en beperkingen!

Er bestaan verschillende soorten multifocale implantlenzen

– Artisan lens
– Artiflex lens
– ReSTOR lens

Artisan lens
De Artisan implantlens is een lens die vóór de eigen ooglens wordt geplaatst Deze lens wordt in de voorste oogkamer gebracht door een sneetje van +/- 6mm. Vervolgens wordt deze lens vastgeclipt op het regenboogvlies met behulp van twee klauwen die vasthangen aan de lens. Het nadeel is dat er een opening van 5 a 6 mm nodig is om deze lens in het oog te plaatsen, waardoor er een hechting nodig is. Dit geeft soms aanleiding tot vervorming van het hoornvlies (astigmatisme). Dit kan meestal opgelost worden door het verwijderen van de hechtingen 6 tot 8 weken na de operatie.

De Artisan implantlens is de meest gebruikte implantlens in Nederland om de oogsterkte te corrigeren. Dit komt omdat deze lens weinig complicaties geeft. Er kan een sterkte van +12 tot -25 mee gecorrigeerd worden, maar er moet wel voldoende ruimte in het oog zijn. Dit moet vooraf gemeten worden. In tegenstelling tot de laserbehandeling is de Artisan implantbehandeling omkeerbaar: het lensje kan zo nodig worden verwijderd. Daarbij blijft het centrale hoornvlies, dat belangrijk is voor een helder zicht, intact. 

Artiflex lens
De meest recent ontwikkelde variant van de Artisan lens is een buigzame lens, de Artiflexlens. Deze wordt door een kleinere opening van het hoornvlies ingebracht.
Het grootste verschil tussen de Artisan en de Artiflex lens is het feit dat de Artiflex lens zo buigzaam is dat het opvouwbaar is. Groot voordeel hiervan is dat de lens door een sneetje past dat de helft kleiner is dan het sneetje bij de Artisan lens. Hierdoor hoeft er niet meer gehecht te worden. Het herstel na een behandeling is sneller.

ReSTOR lens
De Acrysof Restor lens is speciaal ontwikkeld voor mensen met staar om zonder bril dichtbij en veraf te kunnen zien. De implantlens beschikt over een uniek optisch patroon, dat wil zeggen, is zo geslepen dat het natuurlijke accommodatievermogen van de ooglens zo goed mogelijk benaderd wordt. De resultaten zijn uitstekend. In de meeste gevallen kan de patiënt veraf, dichtbij en alles er tussenin, duidelijk en scherp zien zonder bril. Na behandeling is het zicht helder en scherp. Het zicht is vrij van vertekening, zowel in de verte als bij het lezen. De lens bevat een speciaal filter tegen het schadelijke UV- en paarsblauwe licht. Na de behandeling kan nooit meer staar (cataract) optreden; Het zicht is goed voor de rest van het leven, veranderingen van sterkte treden niet meer op en oogcorrectie is dus niet meer nodig. 
Behandelmethoden bij bijzonder implantlenzen

Implantlens voorbeeld