Monofocale implantlenzen

Thorische implantlenzen

Een monofocale of torische lens zorgt ervoor dat de patiënt, na de operatie op één afstand scherp ziet en dat er altijd nog een leesbril en/of vertebril nodig is om op alle afstanden scherp te zien. Met een torische lens kunnen cilindrische afwijkingen (astigmatisme) operatief verholpen worden. Bij implantatie van een monofocale lens kan gekozen worden uit een standaardlens of een torische lens.

standaardlens

Figuur 1. Standaardlens

Standaardlens
Voor de staaroperatie wordt door middel van een onderzoek gemeten welke sterkte de kunstlens moet hebben. De keuze van de kunstlens wordt mede bepaald door de wensen van de patiënt en de brilsterkte vóór de operatie. De standaardlens is de SN60WF (zie Figuur 1). Dit is een monofocale lens die beschermt tegen het UV-licht en het schadelijke paarsblauwe licht en ervoor zorgt dat de patiënt de natuurlijke kleuren optimaal blijft zien. Bij de standaardlens blijft de patiënt een leesbril of vertebril gebruiken.

Torische lens
De torische lens is een nieuwe oplossing waarbij in 80% van de gevallen een bril voor dichtbij of veraf niet meer nodig is. Deze monofocale lens corrigeert, naast de bolvormige afwijking van het oog (plus of min bril), ook de cilindrische afwijking van het hoornvlies (zie Figuur 2). Nog niet elke cilindrische afwijking kan gecorrigeerd worden.

Bij patiënten met een hogere cilinder dan 3 dioptrieën kan deze niet geheel gecorrigeerd worden maar wel aanzienlijk teruggebracht worden. Dit kan al voordelen hebben, bijv. minder beeldvertekening en minder bril afhankelijkheid.

torische-lens

figuur-2-torische-lens

Resultaten torische lens
Ongeveer 60% van de patiënten met een eenzijdige implantatie met de monofocale lens is brilonafhankelijk voor de afstand, of lezen, indien hiervoor gekozen is. Na dubbelzijdige implantatie (operatie aan beide ogen) wordt dit 90%.

Cylindercorrectie
De doelstelling is om de cilinderafwijking (grotendeels) te corrigeren. Door individuele variatie bij de oogmeting, is er geen 100% garantie dat er scherp gezien kan worden zonder bril op afstand. Er is dan dus wel een vertebril en/of een leesbril nodig.
De torische lens is op dit moment de enige lens om een cilinder te corrigeren (of een groot deel daarvan, afhankelijk van de hoogte van de cilinder).

Indien de doelstelling niet bereikt wordt, zal de cilindrische correctie alsnog gecorrigeerd moeten worden met een bril, een contactlens of laserchirurgie. Een harde contactlens is niet meer mogelijk omdat deze de cilindrische correctie weer, die met de torische implantlens bereikt wordt, teniet zou doen.
Multifocale implantlenzen

voorbeeld monofocale implantlenzen