Risico's, Nazorg, controle en kosten

Mogelijke risico’s

Lensvervangende operaties worden heel frequent uitgevoerd en behoren tot de meest succesvolle operaties. In principe is het risico op complicaties klein, maar een bloeding, infectie of netvliesprobleem kan optreden. Ook lukt het soms niet alle lensresten te verwijderen bij de operatie.

Nazorg en controle

Monofocale implantlens:
Na de operatie worden aan het geopereerde oog oogdruppels toegediend om ontstekingsreacties tegen te gaan. Korte tijd na de operatie kunnen de meeste mensen hun normale activiteiten weer hervatten. Binnen enkele dagen ziet men aanzienlijk beter.
Multifocale implantlens:
In de eerste vier weken na de operatie kan de reststerkte nog licht wisselen omdat het wondje aan de rand van het hoornvlies moet genezen. Ongeveer een maand na de operatie is de situatie stabiel. Na deze periode kan de oogarts een definitieve oogmeting toepassen.

Kosten

De staaroperatie met implantatie van een standaard monofocale lens wordt vergoed door de zorgverzekeraar.
Voor multifocaal geldt vaak:
Het ziekenhuis heeft een afspraak met de zorgverzekeraar over het tarief van uw staaroperatie. Binnen dit tarief is er een bepaald bedrag voorzien voor de implantlens en het is niet mogelijk om hieruit een bijzondere implantlens te betalen. Voor torische kunstlenzen brengt de behandelende instelling een eigen bijdrage in rekening.